Парламентът отстрани Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

Парламентът отстрани Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

Без дебати и за около десетина минути Народното събрание да прекрати преждевременно мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на СРС.

Единствената дискусия преди решението на Народното събрание беше за това дали членът на Бюрото за контрол на СРС да бъде изслушан „за последно“. Предложение направи депутатът от БСП Славчо Велков. Велков веднъж вече предложи подобно излушване  –  в комисията за контрол на спецслужбите. Председателят на комисията за контрол на спецслужбите в парламента Димитър Лазаров направи обратното предложение – Гатев да не бъде изслушван. Лазаров се позова на това, че решението на съда по казуса е тайна и няма какво да се разисква по темата. Като резултат Гатев, който беше в парламента не беше допуснат в пленарната зала.

До казуса с отстраняването на Георги Гатев се стигна, след като ДАНС и прокуратурата поискаха допускът му до класифицирана информация като зам.-шефа на Бюрото да бъде отнет.

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това – според наличната информация, е и официалният мотив да се стигне до днешното решение.

Гатев потърси правата си в съда. Магистратите от ВАС пък засекретиха делото и всички материали по него.

Член на Бюрото за контрол на СРС не може да изпълнява задълженията си без да има достъп до документи с гриф за секретност. Така с отнемането на допуск, потвърден от съда, Народното събрание на практика няма друг вариант, освен да го освободи.

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург.

Сега по закон Народното събрание има срок от 1 месец, в който да посочи нов член на Бюрото за контрол на СРС. До момента управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ твърдят, че нямат фаворит за мястото.

Категории Акцент, Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *