Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура внезапно подаде оставка

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура внезапно подаде оставка

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка. Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет единодушно гласува молбата й да бъде освободена от административната длъжност като едновременно с това я назначи като редови обвинител, съобщава специализираното издание „Лекс“.

Мотиви Даниела Попова за напускане на поста не бяха съобщени официално. Такива не са били посочени в молбата на Попова. По информация на „Лекс“ пред колегите си тя е изтъкнала лични такива, но новината за нейното оттегляне е изненадало обвинителите в апелативната спецпрокуратура.

Даниела Попова бе избрана за административен ръководител на АпСпП на 3 октомври 2013 година. До края на мандата й оставаха седем месеца.

За изпълняващ функции шеф на апелативната спецпрокуратура бе избран заместникът на Попова – Николай Найденов.

На заседанието си Прокурорската колегия реши и да образува дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов. Решението бе взето единодушно, а за членове на дисциплинарния състав бяха избрани Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

Предложението за образуване на дисциплинарка срещу Атанасов е на градския прокурор на София Емилия Русинова. Мотивите за нейното искане не бяха обявени.

През последните две години в няколко свои медийни изяви следователят Бойко Атанасов отправя критики към ръководството на прокуратурата, припомня „Лекс“. Най-напред каза, че в държавното обвинение и в следствения отдел към СГП има „шпицкоманда“, която използва дела за шантаж на политици и магистрати. Те били срещу неизвестен извършител, държали се „на трупчета“, но във всеки един момент можели да станат срещу известен извършител.

Атанасов говори и за унищожаване на документи по делото за фалита на КТБ, за нарушение на случайния подбор и др. Етичната комисия в предходния състав на ВСС извърши проверка и не откри нарушения.

Наскоро пък в публични изяви Атанасов обвини шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев в „пазарлъци с организирани престъпни групи“, „срамни споразумения“ и „много смущаващи“ факти, които досега Гешев не е коментирал.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *