Пеевски слива „Монитор“ и „Политика“ с „Телеграф“

Пеевски слива „Монитор“ и „Политика“ с „Телеграф“

Задава се голяма медийна трансформация в издателската група на ДПС депутата Делян Пеевски. Или поне счетоводна такава. Според публикувани в Търговския регистър документи няколко компании, издаващи част от медиите на Пеевски, ще бъдат погълнати от едно-единствено дружество – „Телеграф медиа“. Това е компанията, издаваща жълто-кафявия всекидневник „Телеграф“. От януари 2018 г. името на компанията е именно с добавка „медиа“, след като дълго време носеше просто названието на едноименния вестник.

В „Телеграф медиа“ ще се влеят „Монитор“, „Политика днес“ и „Експрес БГ“. Трите компании в момента са еднолична собственост на „Телеграф“, след като Пеевски направи счетоводно преструктуриране на медийната си империя през миналата година.

Като част от това преструктуриране самото дружество „Телеграф“ – вече „Телеграф медиа“ – се озова собственост на регистрираното през 2017 г. дружество „Интръст“. То на свой ред е еднолична собственост на Делян Пеевски. ДПС депутатът е декларира контрол и над компания със същото име Intrust Ltd., но регистрирана в Обединените арабски емирства. Наскоро Пеевски обяви пред Народното събрание, че през май 2017 г., когато обявил контрола си над Intrust Ltd., е допуснал техническа грешка. ДПС депутатът притежавал не 10 000 дяла, а 20 000.

Това е второ преструктуриране на собствеността в медийната група на Пеевски за по-малко от година. През 2017 г. две други компании – „Нова българска медийна група холдинг“ и „Балканска медийна компания“, които преди стояха като собственици на „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“, бяха слети с дружеството „НСН инвестмънт“, директна собственост също на Пеевски до 2016 г. преди да премине под контрола именно на Intrust Ltd. Впоследствие двете дружества бяха пуснати в процедура по ликвидация.

Категории Акцент, КомпанииЕтикети , , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *