Социалдемократите казват днес влизат ли в коалиция с Меркел

Социалдемократите казват днес влизат ли в коалиция с Меркел

Идва ли краят на политическата кариера на германския канцлер

Германските социалдемократи ще решат днес дали ще дадат подкрепата си за втора поред голяма коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Въпросът, на който членовете на ГСДП трябваше да отговорят при гласуването, е формулиран по следния начин: „Трябва ли Германската социалдемократическа партия да подпише коалиционното споразумение от февруари 2018, договорено с Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС)?

Блокът на Меркел, който включва ХДС и баварския ХСС, започна разговори за коалиция с ГСДП, след като преговорите с две по-малки партии (Зелените и Свободните демократи) се провалиха през ноември.

Социалдемократите първоначално заявиха, че ще бъдат в опозиция в опит да изчистят имиджа си и да върнат доверието на избирателите, след като получиха най-слабия си изборен резултат след Втората световна война.

В началото на февруари партиите се споразумяха, но Меркел понесе сериозни критики за това, че е направила прекалени отстъпки пред социалдемократите с обещанието за ключови ведомства, включително и финансовото министерство.

Сделката предизвика и трусове в Социалдемократическата партия, чийто председател Мартин Шулц,спряган за външен министър, бе принуден да се откаже и от министерския пост, и от лидерството в партията. Все по-популярно започна да става младежкото крило на Кевин Кюнерт, които отхвърлят коалицията. Все по-често се чуваха коментарите, че е започнал политическият залез на Меркел.

Така пет месеца след парламентарните избори и провала на първия опит на Меркел да състави правителство с две по-малки партии ще стане ясно дали дългогодишният канцлер ще получи четвърти мандат в коалиция с ГСДП.

Проучване на социологическия институт „Емнид“ показва продължаващ спад на одобрението на ГСДП. От 1890 запитани за кого биха гласували, едва 16% са посочили ГСДП, 33% посочват Християндемократическия съюз и неговата баварска сестринска партия Християнсоциален съюз. 15% подкрепят крайнодясната „Алтернатива за Германия“, а 12% – „Съюз 90/Зелените“.

Ако социалдемократите кажат „не“ на коалицията, вариантите за развитие на ситуацията ще бъдат или сформиране на правителство на малцинството, или нови избори.

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *