Ангела Меркел ще бъде канцлер за четвърти път

Ангела Меркел ще бъде канцлер за четвърти път

66% от социалдемократите подкрепиха коалицията с консерваторите

 

Социалдемократите одобриха коалицията с консерваторите и Ангела Меркел ще бъде канцлер за четвърти път, съобщи телевизия ZDF. Одобряването на новото правителство в Бундестага и полагането на клетва от Меркел се очаква да стане до средата на март.

Близо половин милион членове на ГСДП бяха призовани да гласуват за подновяване на управляващия съюз, макар че след изборите преди повече от пет месеца ръководството веднага обяви, че партията излиза в опозиция. Прогнозите бяха, че с „да“ ще отговорят 50-60 процента от гласувалите, но според представител на партията, цитиран от „Ройтерс“, в полза на коалцията са гласували 66%.

Това означава край на политическата несигурност в най-голямата икономика в Европа и откриване на възможност за реформиране на ЕС след оттеглянето на Великобритания. По този начин широката коалиция на двете най-големи партии в парламента, която управлява от 2013 г., ще продължи с нов мандат до есента на 2021 г.

Резултатите как точно са гласували социалдемократите се очакват с интерес, тъй като младежкото крило в партията бе категорично против удължаване на съюза с Меркел.

Меркел опита да състави нова коалиция със Зелените и либералните Свободни демократи, но разминаването между намеренията на партиите се оказа непреодолимо. Ако ГСДП бе отказала да влезе в управлението, Християндемократическият съюз щеше да бъде изправен пред управление на малцинството или предсрочни избори.

За да спечели ГСДП, тя бе принудена да направи значителни отстъпки, включително да даде на социалдемократите поста на финансовия министър и да се съгласи в правителствената програма да залегнат доста от политиките на партия, която според социолозите в момента е почти изравнена по популярност с евроскептичната и антиимигрантска „Алтернатива за Германия“.

Категории Акцент, Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *