140 години от Освобождението на България

140 години от Освобождението на България

 

Днес България чества националния си празник и 140-тата годишнина от Освобождението на България от османска власт и възстановяването на българската държавност. На 3 март след края на Руско-турската война се подписва Сан- Стефанският мирен договор от 1878 г.

По традиция на връх Шипка държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на националния празник. Те ще присъстват на тържествения молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово”.

Той ще бъде отслужен от Негово светейшество българския патриарх Неофит и негово светейшество Московския и на цяла руския патриарх Кирил.

Завърши благодарственият молебен в храм „Александър Невски“, който започна с молитва от госта – патриарх Кирил.

На площадката под връх Шипка ще се състои панихида в памет на загиналите воини.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. В НИМ пък ще бъде открита изложба „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската война.

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си „Салон на музеите“.

В София в 18.3о ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Традиционният прием на държавния глава за националния празник ще се състои в Централния военен клуб след официалната церемония.

 

 

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *