МВР профилактира мирни граждани заради руския патриарх

МВР профилактира мирни граждани заради руския патриарх

 

МВР и службите се заеха с профилактика на неколцина мирни граждани във връзка „със сигурността на руския патриарх Кирил“ навръх 3 март – националния празник на България. Отправили предупреждения да не отправят заплахи и закани във Фейсбук за здравето и живота на Негово светейшество. Хората са били принудени да подпишат протоколи за добро поведение в социалната мрежа.

 

Иво Дошев, враг №1 на тутраканската селищна система!

Публикувахте от Ivo Doshev в 2 март 2018 г.

Иво Дошев, враг №1 на тутраканската селищна система! Това написа Иво Дошев във Фейсбук.

 

От клип, направен от единия от предупредените, Иво Дошев, е обявено, че „отправят заплахи към Негово Светейшество Кирил Патриарх Московски“, който е на посещение в България от снощи заради 3 март.

От клипа се разбира, че сигналът е дошъл от ГДБОП и НСО.

От пресцентъра МВР са казали пред Клуб Z, че към момента нямат какво да съобщят по темата. Ако имали, това щяло да стане по-късно. Според електронното издание търсените да подпишат протоколи са петима. Двама от тях са освен Иво Дошев и отец Рафаил Росен Стефанов.

По наши канали обаче разбрахме, че дейността по предупреждаването се свежда до петима. Двама от тях вече са ясни – Иво Дошев и отец Рафаил-Росен Стефанов.

Справка показва, че т. нар. предупредителен протокол е уреден в Закона за МВР. Той не носи последствия на административен акт за този, на когото е съставен:

Закон за МВР

Чл. 65. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.

Предупредителният протокол по чл. 65 ЗМВР не е индивидуален административен акт. Същият по-скоро се явява мярка за предотвратяване на евентуални престъпна дейност и нарушения на обществения ред. По принцип изготвянето на такъв тип предупредителен протокол е по преценка на полицейските органи.

 

 

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *