Цветан Василев поиска прекратяване на процеса за „източването“ на КТБ

Цветан Василев поиска прекратяване на процеса за „източването“ на КТБ

Обвиненият от прокуратурата за организатор на престъпна група източила КТБ мажоритарен собственик на банката Цветан Василев поиска Специализираният наказателен съд (СНС) да прекрати делото. Това стана чрез писмо до съда, представено във втория ден от разпоредителното заседание по делото, по което подсъдими са 18 души.

Писмото беше прочетено от един от защитниците на Василев – Константин Симеонов.

Вчера съдът реши, че процесът може да се гледа и в отсъствието на банкера като прие, че той е редовно призован. Василев се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.

В писмото Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, която е източвала КТБ. Затова и той смята, че делото трябва да бъде прекратено поради липса на престъпление.

Василев твърди, че не е присвоявал пари, и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Според него това са „креслив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт”.

Според Василев в обвинителния акт на спецпрокуратурата се инкриминира главно кредитната дейност на КТБ, която е основна дейност за нея и е била осъществявана съгласно законите.

„Това доказват многобройни одити от годините, направените 2 ревизии от страна на БНБ, управление „Банков надзор“ и присъден международен кредитен  рейтинг от „Муудис“, пише Василев.

Той смята, че кредити са инкриминирани „без никакви критерии“ и изтъква, че те са едва 1/3 от портфейла и „изцяло работещи към датата на поставяне на банката под специален надзор на 20 юли 2014 г. в резултат от силно нарушена ликвидност, вследствие акция на прокуратурата и оркестрална кампания на определени медии“.

Той нарича работата на прокуратурата „необосновано, неясно и недоказано обвинение под форма на таблоиден памфлет“ и че там се сочели единствено договори за непогасяване на задължения на фирми към КТБ след датата на поставянето й под специален надзор.

Василев пак повтаря, че „нито стотинка от тези кредити не е отишла в нечия сметка или каса от незаслужено обвинените от т. нар. организирана престъпна група“.

Според него тези активи са били използвани по разработен от главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов „модел за финансиране на други фирми, неслучайно невключени“ в обвинението.

Цветан Василев допълва, че е доказал, че „чрез редица престъпни деяния активи на банката са попаднали в ръцете на главните организатори на нейния фалит“.

За прекратяване на делото настояха и адвокатите на Цветан Василев. Алтернативно те предлагат процесът да бъде спрян до приключването на експедиционното производството.

Адвокатите на част от другите подсъдими също поискаха или прекратяване, или спиране на наказателното производство. Според тях отсъствието на Василев в процеса нарушава правата му и опорочава процеса.

Освен това прекратяването на разследването срещу бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, който стана основен свидетел на прокуратурата, е станало без тяхно знание.

Категории Акцент-2, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *