Трима министри ще работят по промени в медийното законодателство

Трима министри ще работят по промени в медийното законодателство

Създадената от правителството работна група ще предложи законови промени, свързани с финансирането и собствеността на медиите

Промени в действащото законодателство, свързано със собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение, предприема правителството. В сряда беше взето решение да се създаде работна група, която включва министрите на икономиката, на културата и на финансите. Триото Караниколов – Банов – Горанов ще бъде допълнено от експерти от трите ведомства.

В началото на февруари депутати от ДПС, включително собственикът на медии Делян Пеевски, внесоха в Народното събрание законопроект за медиите с идеята да се разкрият действителните собственици, както и „непазарното“ финансиране. Към момента ГЕРБ и Обединени патриоти не са излезли с официална позиция дали ще подкрепят този законопроект.

Предприемането на собствени действия от страна на правителството в медийната сфера идва в момент, в който се разразяват окачествявани като скандални сделки, а премиерът твърди, че някой „клати правителството“.

Работната група на правителството трябва да предложи механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на медийна услуга, както и източниците му на финансиране.

На работната група се възлага в 14-дневен срок да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. В него ще се изследват неговите характеристики и структура, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *