Костов: В изводите на БАН за „Белене“ няма оценка на риска

Костов: В изводите на БАН за „Белене“ няма оценка на риска

Центърът за анализи и управление на рискове (ЦАУР) към Нов български университет критикува оспорва изводите в доклада на Българската академия на науките (БАН) за изграждането на АЕЦ „Белене“. На дискусия в Народното събрание за осъществимостта на проекта ръководителят на центъра и бивши премиер Иван Костов прочете становище на центъра.

Спорен него не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. От друга страна, цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН, подчерта Костов.

Бившият премиер каза още, че заключението на ЦАУР е, че не трябва да се вземат предвид изводите от доклада на академията на науките, защото в него липсвала завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите.

„Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност“, добави Иван Костов. Той допълни, че в становището на ЦАУР е посочено, че има много ниска вероятност да се осъществят голяма част от сценариите, посочени в доклада на БАН.

Категории Акцент-2, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *