С духова музика и молитва почетоха Трифон Зарезан в Свищов

С духова музика и молитва почетоха Трифон Зарезан в Свищов

 

Винарна – Свищов чества 70 години от съществуването си. Затова днешният Трифон Зарезан е специален. Непрекъснатият дъжд и вятър не се съобразиха с юбилея, но това не попречи на настроението. Тук традицията е желязна и времето не може да помрачи най-обичания празник, свързан не само с виното, което естествено е свързано с любовта много преди да се намеси св. Валентин. Празникът винаги се е възприемал и като предвестник на пролетта и начало на живота.

Празненството започна с духовата музика и марша „Бдинци“. Попът прочете молитва за берекет, поръси със светена вода лозите и хората и раздаде няколко ножици на най-добрите лозари. В зарязването се включи и депутатът от Свищов Станислава Стоянова.

Но правенето на вино не е само българска традиция. Винопроизводството в този край датира и отпреди Римската империя. Тук се е намирала крепостта Нове и 400 години римски легион е пазел границата на империята. Затова свищовлии отдават почит и на древната римска традиция във винопроизводството.

Групата за исторически възстановски Първи италийски легион, направиха възстановка на празника на римския бог на виното Дионисий.

Масивът на Винарна-Свищов е втори по големина в Северна България и най-големият в региона. Изпълнителният директор на Винарна-Свищов Владимир Георгиев говори за перспективите пред вината на Северна България, които стават все по-предпочитани заради своя свеж вкус в сравнение с тежките вина на Южна България, за целта да влязат в десетката на най-продаваните български вина.

На тържественото зарязване присъстваха общинари, ръководството на винарната, технолози и всички, които участват в производството на вино – от зарязването до пълненето на бутилките.

Вината на свищовската винарна са в двайсетицата по продажба сред повече от триста винопроизводителни фирми. Тя е и една от най-награждаваните заради превъзходните качества на червените, белите и розови вина на този край.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

Категории Акцент-2, ОбективЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *