Версии за катастрофата на руския пътнически самолет

Версии за катастрофата на руския пътнически самолет

Причина за катастрофата на Ан-148 – неизвестна

 

 

Катастрофата

На 11 февруари пътнически самолет Ан-148 на авиокомпанията „Саратовски авиолинии“, пътуващи по маршрута Москва – Орск, катастрофира. Самолетът излита от летище Домодедово до Москва и след няколко минути връзката с него прекъсва и той изчезва от радарите.

Отломките на самолета са намерени в район на Подмосковието. Очевидци разказват, че в момента на трагедията чуват оглушителен звук от взрив и няколко по-слаби. Някои твърдят, че са видели как самолетът се запалва още във въздуха.

На борда на самолета са 65 пътници и 6-членен екипаж. Всички загиват. Личността им ще бъде установена с генетична експертиза, заявява шефът на транспортното министерство.

 

Версии

Следователите разглеждат няколко версии – лошо време, човешки фактор и техническа неизправност, но нито една от тях не е с приоритет.

Веднага в медиите се появява версия, че самолетът може би се е сблъскал с вертолет на „Пощата на Русия“, тъй като на мястото на катастрофата очевидци намират много пликове с писма. Тази версия обаче не се потвърждава. В самолета просто са превозвали чувал с 20 кг кореспонденция.

Според други източници пилотът на АН-148 малко преди трагедията съобщава на диспечера за неизправност и моли за аварийно кацане на летище „Жуковски“. От диспечерската служба и следствения отдел отричат да са постъпвали подобни съобщения.

Източници на летищните власти твърдят, че самолетът преди излитане не е обработван срещу обледеняване. Такова решение е взел капитанът на самолета, но засега това не е потвърдено.

Според опитния капитан на самолети от подобен тип Андрей Литвинов самолетите се обработват, когато има или се очакват валежи и ниски температури, но имало случаи, когато правилото се нарушава. Той дава примери с два самолета, които не са обработени срещу обледеняване, и които са се разбиват при излитане.

Авиокомпанията „Саратовски авиолинии“ са собственост на бившия шеф на „Мосенерго“ Аркадий Евстафиев. През 1990г. той е съветник и прессекретар на първия вицепремиер Анатолий Чубайс. Средната възраст на 11-те самолета е 18.8 години.

Първата катастрофа на самолет от типа А-148 става през март 2011 година. Спред официалното заключение причина за катастрофата става несъгласуваност в действиията на екипажа при екстрено снижаване.

По материали на „Новая газета“

 

 

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *