Венецуела девалвира валутата си с 99%

Венецуела девалвира валутата си с 99%

Централната банка на Венецуела обяви девалвация на националната валута с над 99%.

На новата официална платформа за валутен обмен DICOM, един долар вече ще струва около 25 000 боливара, а едно евро – почти 31 000. Това е обезценяване с 99.6% спрямо субсидирания курс от 10 боливара за долар, който бе отменен миналата седмица.

На черния пазар обменният курс е много по-различен – около 228 000 боливара за долар съгласно сайта DolarToday, смятан за референтен при подобни сделки, коментира Reuters.

Агенцията допълва, че икономисти непрекъснато описват създадената от покойния президент Уго Чавес вече 15-годишна система за валутен контрол като основната пречка за функциониране на търговията и промишлеността в страната.

Bloomberg илюстрира галопиращата инфлация във Венецуела със собствен индекс, основан на това как се променя цената на чаша кафе с мляко.  Според Cafe Con Leche Index за последните 3 месеца до средата на януари тя е скочила от 5500 на 45 000 боливара, или 718%. Ако това е темпото за 12 месеца, това прави инфлация от 448 025% годишно.

 

Индексът бе създаден, след като правителството прекрати публикуването на основни показатели за икономиката. В края на 2017 г. според Cafe Con Leche Index инфлацията е била 1718%.

Категории ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *