Шефът на КОНПИ отказа да обяви колко ни струва незаконната конфискация

Шефът на КОНПИ отказа да обяви колко ни струва незаконната конфискация

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е отказала да обяви колко са разходите по обезщетения по осъдителни присъди, които пострадалите от незаконна конфискация на имущество са спечелили. Това става ясно от публикация на в. „Сега“. Изданието е поискало данни по Закона за достъп до обществената информация.

 

Председателят на комисията по конфискация, която от няколко дни е лицето на новия антикорупционен орган, Пламен Георгиев обаче е постановил отказ за предсоатвяне на информация. Георгиев ръководи временно новия един антикорупционен орган и упорито се спряга за шеф на новата антикорупционна структура.

В разследване „Сега“ попад на няколко дела за десетки хиляди левове обезщетения, присъдени на граждани по закона за отговорността на държавата заради конфискация, приета за незаконна от съда. Затова търси от комисията информация по колко такива дела е осъдена, какъв е размерът на обезщетенията, дължими от нея, както и данни за самите граждански процеси.

„Тези факти, които показват как работи комисията, отсъстват от финансовите й отчети и от годишните доклади за дейността й – там се отчитат само постиженията й“, пише изданието.

„Тази информация е служебна тайна“ отговаря в отказа си по закона за достъп до информация Георгиев. „Неговото изкривено тълкуване на закона е, че става дума за данни, които са станали известни в комисията по повод изпълнението на задълженията й и затова са служебна тайна“, коментира „Сега“. Освен това, ако бъдела разкрита, тя щяла да засегне правата на трети лица.

Според адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ решението на Георгиев е „безобразно“ и „потресаващо“. „Пълен абсурд е да криеш като класифицирана информация на какво са те осъдили. Това са пари от държавния бюджет, това е въпрос за законосъобразността на твоите действия, как харчиш парите на данъкоплатците като последица от това дали спазваш закона“, смята Кашъмов. Той припомни, че какво са секретни данни, се определя от Закона за защита на класифицираната информация. И скритите от Георгиев не са там.

„Превръщаме в тайна дължимата прозрачност и отчетност на институциите пред гражданите. Това е някакво павиране на пътя към тиранията. Няма как по друг начин да определя подобно нежелание за отчетност“, заключи адвокатът.

Категории Икономика, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *