КС реши за Делян Добрев: Не може да се отхвърля оставка на депутат

КС реши за Делян Добрев: Не може да се отхвърля оставка на депутат

Съдиите решиха и казус, зададен от главния прокурор, за втори началнически мандат

 

 

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като депутат, съобщи lex.bg.

Решението на съда, което престои да бъде публикувано на сайта му по-късно днес, стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционно дело №17 от 2013 г.

Днес КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

На днешното си заседание КС реши и още едно дело – тълкува по искане на главния прокурор могат ли магистратите да карат по повече от два началнически мандата в системата. Според КС ограничението е единствено до мястото – шефовете могат да са на ръководен пост в едно и също звено в системата до два мандата.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *