Бившият шеф на разузнаването е осъден на 15 години затвор

Бившият шеф на разузнаването е осъден на 15 години затвор

Кирчо Киров беше обвинен, че от 2007 г. до 2011 г. в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата 5,1 млн. лв.

 

Бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор и конфискация на половината от имуществото му, съобщи прокуратурата.

Това е втората му тежка присъда – първата от 10 години затвор е по идентично обвинение и още не е влязла в сила.

Обвинителният акт беше внесен в Софийския военен съд през пролетта на 2017 година. Бившият директор на НРС беше обвинен, че от 2007 г. до 2011 г. в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари в особено големи размери на стойност 5,1 млн. лв.

На съучастника на Киров – Димитър Лидарев – полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийскит военен съд наложи три години затвор условно. По разпореждане на директора си Кирчо Киров Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата, твърди прокуратурата.

В края на януари 2007 г.  е изпратен секретен дипломатически доклад, в който бившият шеф на разузнаването и бивш премиерски съветник Кирчо Киров е уличен във финансови злоупотреби с бюджета на разузнавателната служба, евфемистично наречени „финансови несъответствия“, който „Биволъ“ разгласи. Грамата е с най-висок гриф на секретност от наличните в Wikileaks и е изпратена от посланик Байърли. В нея директорът на Националната разузнавателна служба е определен като „подлизурко“, а управлението му като „отчайващо“.

Плевнелиев уволни Киров, но бе назначен като съветник от премиера Борисов с мотива, че е „правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят“. Два месеца след назначаването си Киров бе уволнен от премиера.

Прокурори от Военно-окръжната прокуратура в София ще дадат брифинг във връзка с присъдата.

 

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Бившият шеф на разузнаването е осъден на 15 години затвор”

  1. Ген. Киров не изглежда като човек завлякъл около 5 млн. лв.
    От прочетеното става ясно че осъден въз основа на показания на 1 човек бивш негов подчинен който за награда че е пропял и за да отърве кожата е натопил бившият си началник.
    Става ясно и че е недолюбван от бившия посланник на САЩ може би защото не му е докладвал с какво точно се занимава НРС! От така сглобената картинка човек може да си направи извода че това финансиране може би е използвано за някакви „черни“ операции за които“великото“ ЦРУ не знае нищо ! и от там е натиска към ген. Киров.
    Ако имаме президент би трябвало веднага да уволни това ръководство на НРС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *