ЕК: Среща с Турция ще има само ако се изпълнят условията за нея

ЕК: Среща с Турция ще има само ако се изпълнят условията за нея

Публикувано на Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , Сподели

Европейската комисия (ЕК) потвърди днес, че има предвидена среща между Европейския съюз и Турция, но тя ще се състои само, когато бъдат изпълнени всички условия за нея.

За обсъждането на подобна среща се разбра при посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел  в София в края на миналата седмица. Очаква се турският президент Реджеп Ердоган ще бъде приет във Варна от премиера Бойко Борисов и председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. Тези разговори най-вероятно ще бъдат в навечерието на насрочената в София за 17 май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

 

Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, поясни днес говорител на комисията, цитиран от БТА. „Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим“, добави говорителят.

 

В петък същият говорител каза, че ЕС е готов да продължи диалога с Турция и че „доскоро се обмисляше подобна среща, но засега не можем да потвърдим такова събитие“.

 

Той припомни тогава становището на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия. Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, коментира Юнкер при посещението си в София за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *