“Денят започва с култура”: Кошлуков се меси в избора ни на теми и гости

“Денят започва с култура”: Кошлуков се меси в избора ни на теми и гости

 

Екипът на предаването „Денят започва с култура“ обяви, че е подложен на натиск от програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков, и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. Позицията на предаването беше прочетена от водещите в началото на днешното предаване и е публикувана в профила на предаването във Фейсбук.

В неделя се разбра, че новият програмен директор на БНТ1 е замислил промени в предаването за култура, така че то да се преориентира към лайфстайл тематиката, като от екипа е изискано за две седмици рейтингът на „Денят започва с култура“ да бъде удвоен. Срещу това вече реагираха редица учени, творци, преподаватели, журналисти, а в отговор Емил Кошлуков коментира, че кара хората да работят повече, отколкото са свикнали.

Ето и пълната позиция на екипна на предаването:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората.

Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че „Денят започва с култура“ ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *