Меркел: Не мога да кажа дата за присъединяването на България в Шенген

Меркел: Не мога да кажа дата за присъединяването на България в Шенген

Германският канцлер похвали страната за „отлично подготвеното“ председателство

 

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и изграждането на газов хъб във Варна. Берлин и София ще работят за свързаността на Балканите. Германия вижда перспектива за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Меркел похвали България за отлично подготвеното председателство на Съвета на ЕС. „Очакваме много от българското председателство. То е отлично подготвено. Мотото „Съединението прави силата“ е мотото, от което имаме нужда в Европейския съюз. Напълно споделяме целите на българското председателство“, каза тя.

Според нея България може да направи много за добросъседските отношения в региона. По време на разговорите си с премиера Борисов е засегната темата за Западните Балкани, който е един от приоритетите на българското председателство. Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. Това присъединяване трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии, категоричен е канцлерът.

В същото време Меркел подчерта важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрата транспортна свързаност. Канцлерът е обсъдила с Борисов и темата за Турция. „Благодарим на България за това, как тя пази нашата обща граница, особено българо-турската граница“, каза Меркел. „Приветствам инициативата на българския премиер Борисов заедно с председателя на ЕК и комисията да се срещне с президента на Турция и да говорим открито по всички въпроси“, добави федералният канцлер.

Срещата най-вероятно ще се състои във Варна. На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел каза: „Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия България полага и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната в Шенген“. Федералният канцлер приветства идеята за изграждането на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

Борисов изказа българската благодарност на Ангела Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб „Балкан”, опазването на границата и всички форми на сътрудничество в този смисъл. Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти, е невероятен „жест към Балканите”, който помага да „останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

„Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер”, каза той. „Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, каза премиерът Борисов.

„Благодаря ти, че в почивните дни намери време, да чуеш и от нас какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера. „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, каза българският премиер. Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *