Найджъл Фараж е предавал данни на Джулиан Асанж

Найджъл Фараж е предавал данни на Джулиан Асанж

Американското разузнаване смята автора на „Уикилийкс“ за агент на руското правителство

 

 

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараш, смятан и за Мотора на Брекзит, е предавал данни на основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асанж по време на тайни срещи, пише Daily Mirror, цитиран от „Фокус“. Това е станало ясно по време на изслушване пред Конгреса на САЩ.

Фараж е бил забелязан през март 2017 година да напуска посолството на Еквадор, където Асанж се намира от 2012 г. насам.  Той намери убежище там, в опит да избегне екстрадицията си в Швеция, където беше обвиняем по разследване за изнасилване. През май 2017 г. шведската прокуратура свали обвиненията си към Асанж. Основателят на онлайн платформата отхвърля обвиненията от момента на повдигането им и твърди, че е възможно шведските власти да го предадат на Съединените щати. В САЩ го очаква съд заради публикуването на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

Фараж заяви, че е посетил Асанж по „журналистически причини“, но отказа да даде подробности за разговора по време на срещата.

По време на изслушване пред Конгреса са дадени показания, че това не е единствената среща между двамата и по време на едната Фараж е предал на Асанж неустановени данни, събрани във флашка. Твърденията са направени от Глен Симпсън, съосновател на „ФюжънДжиПиЕс“ – компанията, която стои зад известното досие, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвиняван за връзки с Русия. Според изказването му пред Конгреса „Фараж стана лице, към което започнахме да проявяваме интерес след излизането на Великобритания от ЕС през юни 2016г.“ „Казано ми бе, но не съм потвърдил, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Фараж.“

Същевременно Симпсън заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че е възможно да се потвърди колко често Фараж е бил в дипломатическата мисия.

„Въпросът е какви данни? Игра на тронове или имейли? През 2016 и 2017 г. отговорите на Симпсън са отклоняване на вниманието“, коментира „Уикилийкс“ от профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Отношенията на Фараж с Асанж представляват интерес, защото американското разузнаване смята автора на „Уикилийкс“ за агент на руското правителство.

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *