Борисов ще чака отговор от Меркел по три основни въпроса

Борисов ще чака отговор от Меркел по три основни въпроса

Германският канцлер и българският премиер ще обсъдят приоритетите на българското председателство в ЕСе на посещение в София,

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение в София днес, по покана на министър-председателя Бойко Борисов. При срещата си двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

Посещението на Меркел у нас е изненадващо, логично и важно. Изненадващо е, защото бе обявено сякаш в последната минута (на 17 януари), припомня БГНЕС. Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлера в чужбина са концентрирани до най-необходимите.

Логично е, защото Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона.

Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция. Важно е за България да получи потвърждение от Германия за балканската си политика и приоритетите на председателството. В този аспект е важно какво ще чуе Борисов от Меркел за поне три главни въпроса – отношенията с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите отношения на България и Република Македония.

Това не е първата визита на Меркел на българска земя. През октомври 2010 година тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет. Официалните визите на Борисов в Германия и срещи с Меркел датират още от времето, когато настоящият премиер бе кмет на София – 2008 година.

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *