Столична община обсъжда затваряне на синята зона и дневна карта от 1 лв.

Столична община обсъжда затваряне на синята зона и дневна карта от 1 лв.

Мерките срещу мръсния въздух предвиждат и редуване на четни и нечетни номера при влизане в центъра

 

Частична или цялостна забрана за паркиране в софийската синя зона е една от мерките, предивждани в плана на Столична община за дните с прекомерно замърсяване на въздуха. При необходимост ще се затварят цели карета от улици в столичния център. Това ще става, ако 4 градски автоматични станции отчитат замърсяване с фини прахови частици от над 200 микрограма/ куб.м.

Общинарите обсъждат и идеята да се въведе „зелен“ билет, равносилен на еднодневна карта. Той ще бъде с цена 1 лев и така ще се стимулират гражданите да ползват обществения транспорт вместо колите си.

Забрана ще редува влизането в центъра на автомобили с четни и нечетни номера. Такава идея работи от години в Атина, както и в много други големи градове по света.

Предвижда се също така да отпадне двойното увеличение на таксата за паркиране в синята зона. То скочи на 4 лв. за един час.

Ще се търси и законодателна промяна, с която да се въведат екостикери за колите и да се даде възможност на общините да спират от движение автомобили, които замърсяват прекомерно въздуха.

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *