Антон Тодоров съди „Барикада“. Не бил „измекяр“

Антон Тодоров съди „Барикада“. Не бил „измекяр“

Бившият депутат от ГЕРБ, а настоящ сътрудник в пресцентъра на управляващата партия Антон Тодоров е завел дело срещу онлайн изданието„Барикада“. Това съобщиха от медия.

Тодоров стана особено известен с репликата си към водещия на сутрешния блока на Нова ТВ Виктор Николаев „Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й“.

Антон Тодоров, който е и автор на книгата „Шайка: Бойко, Цецо, Росен и другите“ е завел дело в Софийския районен съд срещу „Барикада“, като претендира за обезщетение в размер на 15 000 лева, заедно със законна лихвата от датата на публикуването на материала, плюс разноски по делото в размер на 2600 лева – 2000 лева адвокатски хонорар и 600 лева държавна такса.

Материалът „Измекярщина по скалата от 1 до Антон Тодоров“, който е посветен на книгата на Тодоров, е причинила неимуществени вреди под формата на „душевни болки и страдания“, посочва ексдепутатът в своята искова молба. Публикацията е „засегнала „честта и личното достойнство“ на Тодоров, тъй като „собствената му личностна самооценка е на висококвалифициран експерт със собствено мнение, обективен медиен коментатор, професионален политолог, убеден демократ и утвърден критик на тоталитарните общества, на човек, който е имал мъжество публично „да „дърпа за опашката“ най-силните хора на деня, а не като нечий слуга, кукла на конци и продажник, респективно измекяр“.

Първоначално публикацията предизвикала у Антон Тодоров „остра негативна емоционална реакция, изразяваща се в почуда, гняв, възмущение и дори изумление“, пише още в исковата молба. Постепенно острата първоначална реакция се е трансформирала в „продължително състояние на душевен дискомфорт, тревожност, раздразнителност, потиснатост, проблеми със съня и лошо настроение – признаци на дълбок стрес“.

Тодоров декларира още, че тъй като „публикацията е достигнала до неограничен кръг потребители на интернет“, в продължение на дни му се налагало „да обяснява на близки, познати, приятели и в професионалния си кръг, че статията го представя в превратна светлина, която не съответства на действителните му личностни качества“. Това е коствало на популярния със своите чести гостувания в различни телевизии бивш законотворец „много нерви, време, изразходване на психична енергия и допълнителна порция негативни емоции, които са довели до влошена комуникация с околните, разсеяност и намалена работоспособност“.

Според молбата за обезщетение, по този начин „състоянието на душевен дискомфорт, тревожност, раздразнителност, потиснатост, проблеми със съня и лошо настроение се е задълбочило и в следващите няколко дни е довело до емоционален и психичен срив“. Приятелите на Тодоров, които „го познават като открит, позитивен, ведър, работохолик и контактен човек с чувство за хумор“, започнали да се чудят на „неговата затвореност, некомуникативност и нежелание за работа“. Задавали му въпроси от рода на „Ти да не си нещо болен?“, „Проблеми ли имаш?“, „Какво ти става, бе, човек“ и пр.

Тодоров посочва, че във времето това състояние е продължило общо около две седмици, като постепенно е отшумяло в рамките на около месец, но и към настоящия момент „усещането за горчилка от нанесената публична обида все още не го напуска“.

Исковата молба е внесена в съда от Антон Тодоров в края на септември миналата година, задвижена е по съответния ред и беше официално получена от „Барикада“ на 12 януари 2018 г., като в едномесечен срок се очаква медията да представи своя отговор.

„Убедени сме в необходимостта от защита на свободата на словото в държава, която непрекъснато се срива в класациите за медийна свобода. Водени сме от принципа, че всеки свободно може да изразява мнението си и да прави коментари и оценки, особено когато коментиращият е журналист, а адресатът – публична личност, която съзнателно се е поставила в центъра на обществeното внимание. Ето защо ние ще направим всичко по силите си, за да се защитим в съда“, казват в своя позиция от сайта „Барикада“.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *