„Списъкът на Мнучин“ с олигарсите на Путин разтърсва руския финансов елит

„Списъкът на Мнучин“ с олигарсите на Путин разтърсва руския финансов елит

Министерството на финансите на САЩ завършва първия си официален списък на „олигарси“, близки до правителството на руския президент Владимир Путин. А това буквално разтърсва, множество богати руснаци, които се опитват за да защитят своето имущество и репутация. Някои хора, които смятат за вероятно да попаднат в списъка, са направили стрес тестове за потенциалното въздействие върху техните инвестиции. Това коментират пред Bloomberg двама души, които са запознати с въпроса. Други бизнесмени са ликвидирали цели инвестиционни структури, по съвет на техните консултанти от САЩ.

Руски бизнесмени са се обърнали към бивши служители на Министерството на финансите и Държавния департамент, които имат опит в санкциите за помощ, за да останат извън списъка. Това каза Дан Фрийд, който преди това е работил в Държавния департамент и заявява, че е отказал такива предложения. Някои руснаци изпратиха проксита във Вашингтон в опит да избегнат разкрития за лобирането,твърди друг източник на изданието. Очаква се докладът да се превърне в черен списък на руския елит.

Създаването на списъка стана възможно на базата на закон, който президентът Доналд Тръмп неохотно подписа през август, за да накаже Кремъл за предполагаемата му намеса в изборите през 2016 г. Законът даде на Министерството на финансите, Държавния департамент и разузнавателните агенции 180 дни, за да идентифицират хората чрез „близостта им до руския режим и техни активи“. Крайният срок е 29 януари.

Засрамените олигарси

Съставянето на списъка се превърна в главоболие в рамките на Министерството на финансите, където някои от служителите са загрижени, че ще бъдат свързвани със санкции. Длъжностните лица от Министерството на финансите обмислят да запазят някои части от доклада – които законът позволява – и да ги публикуват под формата на писмо от Сигал Манделкер, шеф на отдела за Тероризъм и финансово разузнаване, вместо да го насочват към Службата за контрол на чуждестранните активи, която налага санкции. „Можеш накараш хората да се засрамят.

Това е стъпка под санкциите, защото всъщност не блокира никакви активи, а има същото послание като санкциите – вие сте в списък с хора, които са ангажирани в извършването на лоши неща“, каза Ерих Ферари, основател на Ferrari & Associates във Вашингтон и помогнал на хората да бъдат премахнати от списъка за определяне на санкциите. Докладът трябва да включва „индекс на корупцията“ с имената на олигарсите и да изброява всички чуждестранни активи, които те притежават. Законодателите очакват списъкът да даде основа за бъдещи наказателни действия срещу Русия.

„Заради нервността, пред която е изправена руската бизнес общност, редица олигарси вече започват да оценяват бизнеса си сякаш вече са определени за санкциониране“, каза Даниел Таннебаум, ръководител на поделението на PriceWaterhouseCoopers, което се занимава с глобалните санкции. Негови клиенти са богати руски граждани и някои фирми, които той отказва да посочи. Отделът за тероризъм и финансово разузнаване на Министерството на финансите работи с Държавния департамент и Службата за национално разузнаване, за да завърши доклада, заяви говорител, който отказа да обяви критериите за попадане в списъка и това дали те ще бъде оповестен публично. „Списъкът трябва да бъде готов в близко бъдеще“, каза министърът на финансите Стив Мнучин. – „Това е нещо, на което сме много фокусирани“, добавя той.

Влиянието на списъка ще зависи от начина, по който издаден, каза Адам Смит, бивш старши съветник в отдела за санкции на Министерството на финансите и сега партньор в Gibson, Dunn & Crutcher LLP във Вашингтон. Законът е „написан по начин, който позволява неприятности, ако администрацията иска да търгъне по друг път“, каза Смит. „Ако президентът иска да бъде много селективен, той има способността да направи това.“ Това право на преценка отчасти произтича от критериите, използвани за съставянето на списъка, които Конгресът остави на Министерството на финансите.

Сенаторът Бен Кардин от Мериленд, който е в списъка на демократите в комисията по външни отношения, заяви, че би искал да види „възможно най-голяма прозрачност“ от Министерството на финансите, когато приключи списъка.

Русия се стреми да защитава своя елит. Путин предупреди за влошаването на санкциите към САЩ миналия месец и въведе програма за капиталова амнистия, за да насърчи богатите граждани да репатрират някои от своите чуждестранни активи. Той също така одобри план за издаване на специални облигации, предназначени да дадат на богатите начин да държат своите доларови активи извън обсега на Министерството на финансите на САЩ.

Категории Акцент, Акцент-2, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *