Над 20 общински болници излизат на протест

Над 20 общински болници излизат на протест

Над 20 общински болници, намиращи се извън областни градове, излизат на протест под наслов „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване“. Екипите ще спрат работа в понеделник от 12 до 13 ч. и ще излязат или пред сградите на здравните заведения, или пред съответната община. Спешните случаи, както и хоспитализираните пазиенти, няма да бъдат лишени от грижа по време на протеста.

Акцията е срещу липсата на адекватни мерки за поддържане на нормално  здравеопазване в тези общини. Българският лекарски съюз подрепя протеста. Сдружението на общинските болници в България твърди, че голяма част от общинските здравни заведения са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв.

Според данните на сдружението причината е в „противоречиви,
необезпечени и безсмислени“ законови изисквания, заложени още с реформата от 2000 г. Болниците работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., а оттогава само минималната заплата се е променила от 180 на 510 лв., припомнят лекарите.

Сумата, която общинските болници настояват да получат от републиканския бюджет, е 30 млн. лв. Сред исканията на протестиращите лекари е и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години и да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *