„Стандарт“ има нов издател и нова дейност. Ще предлага ловни услуги

„Стандарт“ има нов издател и нова дейност. Ще предлага ловни услуги

Публикувано на Категории Акцент, Компании Сподели

Тодор Батков вече няма да се води издател на „Стандарт“. Това става ясно от публикация във вестника със заглавие „Тодор Батков подари „Стандарт“ на журналистите“.

„Досегашният мажоритарен собственик адвокат Тодор Батков подари акциите си на журналистите. Това стана вчера на среща в кантората му на ул. „Алабин“ с целия екип на любимия вестник”, се казва в статията.

В нея Батков е цитиран да казва: „Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят. Най-добри сте, дръжте все по-високо летвата и пазете честта на професията“.

Според текста „Стандарт“ „става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип“.

Каква част от всичко това е истина

Публична тайна е, че Тодор Батков иска да напусне акционерната структура на „Стандарт“ от няколко години. Но Батков не искаше да предаде акциите си към които основен интерес има издателят и ДПС депутата Делян Пеевски „без бой“.

През лятото на 2015 г. Батков вече дари мажоритарния пакет акции от друго дружество – футболния клуб „Левски“. Дари ги на адвоката на Делян Пеевски – Александър Ангелов, на бившия общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев и строителния преприемач Николай Иванов.

В последните три години „Стандарт“ има проблеми с изплащането на заплати и покриването на разходите си. Голяма част от журналистите му го напуснаха. Сривът в плащанията съвпада с рухването на КТБ. И това не е случайно. Малко под 35% от дружеството издател „Стандарт нюз“ до скоро се държеше от компанията „ГМ Прес“. Това дружество е вече е обявено в несъстоятелност, защото не може (или не иска) да връща задълженията си към „Булит 2007“. „Булит 2007“ е дружество кредитирано от КТБ, което на свой ред е прехвърляло парите към „ГМ Прес“, с които пък се е издържал „Стандарт“. От разпространени в медиите и неотречени от никого договори между „Булит 2007“ и „ГМ Прес“ в периода 2011 – 2012 г. към бившето дружество собственик в „Стандарт“ са заминали поне 6.5 млн. евро.

През 2014 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски влизат в остър конфликт, а „Стандарт“ става арена на серия „разследвания“, които напълно съвпадат с линията на Пеевски. „Булит 2007“ прави опит да си поиска обратно парите от „ГМ Прес“. Но издателят на „Стандарт“ очевидно няма такива планове. „Булит 2007“  завежда дело с искане за обявяване в несъстоятелност на своя контрагент. Следва бясно напускане на борда на директорите на „ГМ Прес“.

Препис от акционерната книга на „Стандарт нюз“ показва, че акциите на „ГМ Прес“ са джиросани на „Пресгрупа утро“ през юли 2014 г.

Собственик на „Пресгрупа утро“ е австрийската BG Privatinvest GmbH. Това дружeство на свой ред се притежава от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

Името на Грозев и на фирмата BG Privatinvest GMBH станаха особено популярни около смяната на собствеността в издателя на вестниците „24 часа“ и „Труд“. През декември 2011 г. германските издатели от ВАЦ обявиха, че се оттеглят от пазара в България и продават собствеността на група от австрийски и български инвеститори. Собствеността беше разпределена между BG Privatinvest на Грозев и Хабсбург от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до скандал между двете групи инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и компания в издателя на „24 часа“ и „Труд“ се понижи до 9%, вместо първоначалните 53%.

Справка в Търговския регистър показва, че издателят на „Стандарт“ не е публикувал свой отчет за 2012, 2013, 2014, 2015 г. В този период не е провеждало и общо събрание на акционерите. По тази причина и не е ясно кой е бил собственик на дружеството в този период.

Промените в книгата на акционерите са добра основа задълженията на „ГМ Прес“ към КТБ никога да не бъдат покрити. Собствеността в издателите на „Стандарт“ и групата БЛИЦ – Шоу са единствените активи, които синдикът на „ГМ Прес“ можеше да осребри. И двата вече са загубени.

Раздялата с Батков

Батков очевидно е успял да договори раздялата си със „Стандарт“. Според съобщението във вестника акциiте му са прехвърлени на журналистите. Как е станало това не е ясно. Не е ясно и какъв механиzъм е използван.

Но пък е видно, че от „Стандарт нюз“ се отделя нова компания. Това е „Стандарт Хънт“. Според обяснението към отделянето ръководството на „Стандарт нюз“ мисли, че дружеството е достигнало ниво, до което оперативната работа налага част от дейността да се съсредоточи в нова компания. Тази част от дейността е ловно-стопанска. В отделеното дружество освен напълно ненужни и обезценени активи са изнесени и задълженията към Тодор Батков.

Така дългата раздяла на Батков със „Стандарт“ очевидно ще продължи и ще премине през покриване на задълженията към него в специално създадено за целта дружество.

Снимка: Club Z

 

Категории Акцент, Компании

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *