Кой е разстреляният бизнесмен Петър Христов

Кой е разстреляният бизнесмен Петър Христов

Застреляният днес бизнесмен Петър Христов е определян за изключително близък до заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Той е председател на борда на директорите на „Пропъртис мениджмънт груп“, която е собственик на млечната компания „Лактима“.

В годините на прехода е шеф на скандално известната охранителната фирма „Дито“.

Според Club Z Христов е сред основните спонсори на партията във Велико Търново, откъдето е бизнесменът, а името му се спряга и сред кандидатите за кмет за местните избори през 2009 г.

Изданието припомня и че Петър Христов е сред свидетелите по делото за шестте „не“-та срещу Цветан Цветанов като особено близък до бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Става въпрос за делото срещу Тодоров през 2009 г., за което са били изготвени шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Въпреки че шефът на окръжния съд във Велико Търново издал разрешения за използването им, Цветанов – тогава министър на вътрешните работи и задължен по закон да издаде разпореждане за включване, поставил шест пъти резолюции „НЕ!!!“ върху документите.

Публикация на специализираното правно издание „Правен свят“ пък определя Петър Христов като „бивш представител на СИК в Северна България“, който оттогава се спряга за близък до Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. В годините на прехода е шеф на сикаджийската охранителна фирма „Дито“. Името на Христов, чийто бизнес дърпа напред именно по времето на ГЕРБ, нашумя покрай аферата с бившия шеф на антимафиотите в старопрестолния град.

„Орлин Тодоров не пропускал да докладва на благодетеля си как вървят разследванията срещу „Килърите“ и редовно му „пеел“ информации от СРС-та“, пише „Правен свят“. През 2015 г. Тодоров получи 3-годишна условна присъда за изнасяне на информация.

Голяма част от живота на Петър Христов преминава в армията. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *