Георгиус Георгиу е окрупнил дела си в „Юлен“. Този път през BVI компания

Георгиус Георгиу е окрупнил дела си в „Юлен“. Този път през BVI компания

Кипърският гражданин Георгиус Георгиу е окрупнил дела си в концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“. Това става ясно от акционерната книга на дружеството концесионер.

Георгиус Георгиу стана особено популярен, след като разследване на сайта „Биволъ“ през 2015 г. го разкри като сосбтвеник на плеяда от фирми, кредитирани от Първа инвестиционна бнака.

Георгиус Георгиу е директор и собственик на „Маренго трейдинг лимитид“. Това дружество до скоро се приемаше за най-голям акционер в „Юлен“. Кипърската компания притежаваше  46 422 акции от капитала на концесионера на „Банско“.

Проверка на „Трансмедия“ в Търговския регистър показва промяна в акцинерната структура.

В периода 2014-2015 г. „Маренго трейдинг лимитид“ на Георгиус Георгиу е продал дела си на „Т.А.К сървисис лимитед“. Това е компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. На свой ред тя е собственост на кипърското „ДЮК номинииз лимитед“. То пък е отново управлявано и номинално притежавано от Георгиус Георгиу. Така реално контролът над „Юлен“ не е променен. Но е променена акционерната структура. Сега 87.83% от капитала на концесионера на Банско се притежават еднолично от „Т.А.К сървисис лимитед“.

В телевизионно интервю пред Нова ТВ тази сутрин адвокатът на „Юлен“ Петър Петров директно обяви, че Георгиус Георгиу не е реален собственик на концесионера на Банско.

„Това лице, което цитирате (Георгиус Георгиу – бел. ред.) реално погледнато е номиналният директор и собственик. Номиналния директор и собственик не държи за себе си (правата), а за трето лице . Всички български институции, които по закон трябва да знаят тази информация, я знаят. Те знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкривам тайна в ефир“. Според дружеството това, че собствеността на компанията е неясна, е невярно.

Логично възниква въпросът защо е било нужно на Георгиус Георгиу и на реалния собственик на концесионера на Банско да извършват вътрешната сделка.

Донякъде отговор на въпроса дава проверка в Имотния регистър. През 2015 г. и през 2016 г. българската компания „Маренго трейдинг“, която е еднолична собственост на кипърската  „Маренго трейдинг лимитид“, е станала собственик на поредица имоти в Банско. Всички те са придоби с ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка.

„Маренго трейдинг“ присъства в сигнал на коалиция „За да остане природа в България“ до министъра на околната среда и водите от 2015 г. В него еколозите сигнализират как „чрез офшорни фирми могат да бъдат разграбвани незаконно и държавните активи в концесионираната ски зона“.

Правният анализ е изготвен въз основа на доклад на Сметната палата от 08.10.2013 г. и решението за ски зона Банско на кабинета Орешарски от 22 декември 2014 г., от които се установява, че в концесионната площ на ски зоната има 18 броя ски писти, 12 лифта и влека, една писта за биатлон и 51 сгради и обекти на техническата инфраструктура. Съгласно чл. 15, ал. 2 от Закона за концесиите тези обекти, доколкото попадат в концесионната площ, трябва да са собственост на МОСВ от момента на тяхното възникване.

При проверка по изпълнение на препоръките на одит на Сметната палата през 2013 г. е установено, че в нарушение на тази разпоредба и на концесионния договор за ски зона Банско част от тези обекти, включително 1 лифт, 1 влек и 13 технически съоръжения, се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. От решението на кабинета „Орешарски“ една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още 2 лифта и един влек, твърдят от екоорганизациите.

Според тях най-скандални са случаите с лифтовете „Чалин валог“ и „Платото“, построени през 2007 г. и 2011 г., като вторият лифт дори не е предвиден в концесионния договор. От доклада на държавните одитори става ясно, че двата лифта са станали собственост на „Маренго Трейдинг“.

Категории Акцент, КомпанииЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *