Ледена епоха скова САЩ и Канада

Ледена епоха скова САЩ и Канада

Вълна от арктически студ и огромен снеговалеж сковаха Северна Америка. На места температурите на места паднаха до рекордните -50 градуса по Целзий.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо предупреди хората да бъдат внимателни по време на студената вълна, която се очаква да продължи до 2 януари. В северната част на щата се очаква температурите да паднат до –40 градуса по Целзий.

В Северна Дакота, която е известна със студените си зими, хората масово си останаха по домовете в първите дни след празниците.

В Ню Йорк пък се подготвя за най-студените температури при посрещането на Новата година на „Таймс Скуеър“.

Недалеч от Ниагарския водопад и почти до границата с Канада в град Ери, който е в най-северната част на щата Пенсилвания, само за 48 часа е паднал 1.5 м сняг. Той е бил придружен от силни ледени ветрове. Местните власти обявиха извънредно положение и призоваха хората да не излизат от домовете си.

Метеоролозите отчитат, че рекордът от 22 ноември 1956 г. с 51 см сняг, е задминат с много на коледния ден тази година, когато само за 24 часа се натрупа снежна покривка от 86 см. Този декември се оказа най-снежният в историята на Ери. „Екипите за почистване на снега са мобилизирани и са постоянно навън, но просто не могат да смогнат на темпото,с което той се трупа“, каза представител на спасителните служби.

Студената вълна е още по-силна в Канада. В северната част на провинция Онтарио се очакват температури от порядъка на -50 градуса по Целзий.

Предупреждения за опасно студено време са направени за провинциите Квебек, Манитоба, Саскачуан и Албърта. Там температурите са паднали и се очаква да продължат да падат много под обичайните за тези места -10, -20 градуса по Целзий.

Основен проблем за региона са не толкова екстремно ниските температури, а по-скоро площта, на която те се разпростират и продължителността на изключително студеното време.

 

Категории Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *