За Боил Банов е интересно как събарянето на знакови сгради става все по празници

За Боил Банов е интересно как събарянето на знакови сгради става все по празници

Сериозен интерес провокира как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира министърът на културата Боил Банов пред Би Ти Ви, след като в празничните дни започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“.

„Някак си не беше естествено“, добави министърът. Той обаче не се ангажира със становище защо е започнало събарянето. „Видях само частично документи. Днес е първият работен ден, в който ще направим всички уточнения защо, как, дали е законно, или не, дали е морално, или не“, каза още той.

По думите му къщата не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник. Всички тези детайли обаче ще станат ясни днес, добави министърът.

Той посочи, че сградата е изоставена от много години. Банов обясни, че в случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката, ще се отнеме в полза на общината. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *