Чуждите инвестиции в капитал се свиват катастрофално

Чуждите инвестиции в капитал се свиват катастрофално

Преките чужди инвестиции в България достигат в края на октомври 2017 г. 855.5 млн. евро спрямо 912.8 млн. евро година по-рано. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Чуждестранните инвестиции в страната само за октомври са 96.6 млн. евро, а месец по-рано бяха на минус от 23.9 млн. евро.

Данните на БНБ показват подчертано устойчива тенденция към спад на инвестициите в България и увеличение на вложенията в чужбина. За периода януари – октомври на 2017 г. преките инвестиции в чужнина се повишават с 255 млн. евро спрямо повишение от 197 млн. лв. през 2016 г.

Още по-голяма тревога представлява фактът, че за разлика от 2016 г. инвестициите в страната през текущата година са предимно под формата на дългови инструменти. Дълговите инструменти са краткосрочни и не дават дълъг хоризонт на инвестицията. От общо 855 млн. евро инвестиции за 2017 г. в дълг са инвестирани 678 млн. евро.

В същото време в капитал сега са инвестирани 149 млн. евро спрямо 589 млн. евро през 2016 г.

Най-много са вложенията в българската икономика от Холандия – през октомври те достигат 728.6 млн. евро – основно от дългови инструменти. Челното място на Холандия не е изненада, тъй като държавата е с по-либерален данъчен режим и често зад инвестициите стоят български капитали или от други държави извън ЕС.

Категории Акцент, Акцент-2, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *