От прокуратурата изтичали СРС материали към контролирани медии

От прокуратурата изтичали СРС материали към контролирани медии

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства e възпрепятствано да работи, а причината за това е заповед на главния прокурор на България Сотир Цацаров. Това обяви председателят на Бюрото Бойко Рашков в интервю пред Нова телевизия.

„Ще ви покажа и ще ви оставя неговата заповед (на главния прокурор – бел.ред.), с която в точка 8-2 забранява на своите подчинени прокурори „да предоставят при проверка от Националното бюро документите, на които се основава искането за използване на СРС, резултатите получени в хода на проверката, веществените доказателства. Това се отнася до всички СРС-та“, обясни Бойко Рашков. И продължи:  „Как да отговорим на въпроса:“Неправомерно ли са използвани СРС-та или не?“

Председателят на бюрото за контрол на СРС каза още, че тази година ДАНС е отказала три пъти да даде информация за извършени подслушвания. Той уточни, че „един от тези случаи е изключително сериозен и може да стане много неприятно“.

„Става въпрос за престъпление, което беше екзотично дори по тоталитарно време. Сега с новата Конституция и новото устройство на страната деянието, в което се подозира този човек, почти няма място в Наказателния кодекс. Говоря за противодържавно престъпление“, допълни Рашков.

 

Същият човек е подал молба да разбере дали е бил подслушван и дали това е било неправомерно. Рашков уточни, че ще препрати молбата му към главния прокурор, за да му отговори той, тъй като имал необходимата информация.

Според Бойко Рашков има медии, които получават разпечатки с подслушвания, с които дори бюрото не може да се сдобие. Той показа в ефир материал на агенция „ПИК“, като по думите му „това е излязло от прокуратурата“.

Материалът, който показа Рашков е със заглавие „БОМБА В ПИК! Корнелия Нинова в скандални разговори с олигарха Красимир Георгиев – лидерката на БСП прикривала аферата „Фронтиер“ на Р.Овч. чрез натиск на разследващи (ШОКИРАЩИ ФАКСИМИЛЕТА)“. В него има публикувани разпечатки от няколко разговора на бизнесмена Красимир Георгиев. От агенцията подчертават, че материалите са им изпратени от анонимен източник.

 

„Когато някой е подслушван, след това всичко се сваля на хартия. Дори до тези хартиени носители нямаме достъп. Но тези веществени доказателства се изпращани някъде“, заяви Рашков, показвайки разпечатания материал на „ПИК“.

Миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 г. от нея е искано, а тя е отказала, да се продаде „Булгартабак“ за 100 милиона, припомня „Дневник“. Тя добави, че се е опълчила срещу Делян Пеевски, след което „той я размазал“ чрез завеждане на дело, последвал 2 години процес и „морално омерзение в обществото, че е корумпирана“.

Рашков добави, че точно този случай, за който е писала агенцията, е свързан с неправомерното подслушване на двама магистрати, за които той спомена миналата седмица при изслушването му в парламента.

 

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *