С доводи от пеевските медии КОНПИ представи запорите на Прокопиев

С доводи от пеевските медии КОНПИ представи запорите на Прокопиев

С аргументи, които от доста време се търкалят в медиите на ДПС депутата Делян Пеевски, Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) представи на специална пресконференция претенциите си към Иво Прокопиев.

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обяви, че запори с аналожени на „Алфа финанс холдинг“, „Соларпро холдинг“, „Алфа енерджи“ и фондация Гражднаски медии и 30% от имот в Созопол. По тази причина и делото е в Бургас, защото по силата на ГПК, когато има възбрана върху имот то трябва да се води в местния съд.

КОНПИ е проверявала доходите и разходите на издателя на „Дневник“ и „Капитал“ и неговото семейство за период от 10 години.

При сравнението на приходите и разходите са били установени несъответствие в размер на над 14 млн. лв. „Не сме игнорирали нито един законен доход на Иво Прокопиев и членовете на неговото семесйтво“, коментираха от КОНПИ.

Решението е било взето с с четири гласа „за“ и един глас с „особено мнение“. Срещу решението е била Лилиана Терзиева.

Председателят на КОНПИ отбеляза, че Терзиева е била номинация на президента Росен Плевнелиев.

Георгив обясни и как се формира състава на КОНПИ. „Един член, аз, съм номинация на Министерски съвет, а останалите трима са номинирани от основните политически сили – ГЕРБ, БСП  и ДПС“, обясни председателят на КОНПИ.

По думите му основният довод в особеното мнение е бил, че се проверява период, по-голям от 10 години. „Това не е вярно“, каза Георгиев. По думите му Комисията проверява сделка от края на 2012 г. на обща стойност 150 млн. лв. (Това е сделката при която „Алфа финанс холдинг“ продаде „Каолин“ на германската „Кварцверке“ – бел. ред.)

Според Георгиев да разберат дали доходите на едно лице трябва да бъдат признати за приход на проверяването лице КОНПИ  е трябвало да установ какъв е източника на средствата. „Т.е. трябваше да проверим приватизационната процедура (за „Каолин“)“, обясни Георгиев. Той цитира и решение на КС от 2013 г., което давало основание на КОНПИ да счита, че проверката не е ограничена от давност.

Вторият аргумент на особеното мнение бил, че има влязла в сила оправдателна присъда на ВКС. Според КОНПИ обаче тази оправдателна присъда е базирана на това, че Прокопиев не е бил длъжностно лице и по тази причина съдът не е приел обвинението на прокуратурата. А това не означавало, че в приватизацията на „Каолин“ няма нарушения.

В крайна сметка КОНПИ се е съсредоточила в разследване на приватизацията на „Каолин“ и е приела, че от нея Прокопиев и придобил незаконно имущвество.

КОНПИ ще повдигне на Прокопиев и емейството му иск за над 199 милиона лева. От тях най-голяма част са 150 млн. лв., получени от продажбата на „Каолин“. Към тях се добавят стойността на запориран имот в Созопол, получени дивиденти от фирми и дарения на фондация „Граждански медии“. Ответници по иска са Иво Прокопиев, Галя Прокопиева, „Алфа финан холдинг“ АД, „Соларпро холдинг“ АД, „Алфа енерджи холдинг“ ЕАД, фондация „Граждански медии“.

Снимка: Клуб Z

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *