10 години и 10 млрд. евро по-късно. От Берлин до Мюнхен с 300 км/ч

10 години и 10 млрд. евро по-късно. От Берлин до Мюнхен с 300 км/ч

Новата високоскоростна железопътна линия между Берлин и Мюнхен започна редовното обслужване на пътници днес. Трасето бе изградено след повече от 10 години строителство, струващо 10 милиарда евро.

Линията е дълга 623 км и по нея има изградени 26 тунели и 37 моста, а влакът ще може да се движи с до 300 км/ч. Новата отсечка съкращава с до два часа пътуването между Североизточна Германия и Бавария, като вече ще отнема под четири часа.

Първият редовен влак по маршрута пристигна в Мюнхен една минута по-рано. По време на официалното представяне на новата линия на ICE в неделя влакът обаче закъсня с повече от 1 час. Първото тестово пътуване в петък пък приключи бързо-бързо в Нюрнберг след като по трасето се изви буря, а влакът трябваше да се върне обратно към Берлин.

Германските железници залагат много на новото трасе, което да ги направи конкурент на авио транспорта. Очаква се над 3.6 милиона пътници годишно да използват линията.

 

 

Категории Икономика, Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *