Един ден след изявлението на Ердоган МВнР все пак обяви българска позиция

Един ден след изявлението на Ердоган МВнР все пак обяви българска позиция

Повече от 24 часа след като турският президент Реджеп Ердоган се обяви за ревизия на Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите, българското външно министерство излезе с официална позиция.

На официалната си страница във „Фейсбук“ от външно министерство подчертават, че „България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г.“

Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми“, допълват в позицията си от министерството.

МВнР изразява надежда, че съседните на България страни ще продължат диалога помежду си в интерес на мира и сигурността в региона. От позицията на външно министерство се разбира, че днес посланикът на Турция е бил на среща с български дипломати в сградата на ведомството.

„България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона“, завършват от министерството.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *