Христо Иванов: Ако Борисов опита рестартиране на „Белене“, ние ще организираме протести

Христо Иванов: Ако Борисов опита рестартиране на „Белене“, ние ще организираме протести

Ние се противопоставяме на строителството на „Белене“ и последно поискахме заедно с нашите партньори публикуването на окончателната версия на доклада на БАН. Ние ще настояваме за разследване на всички схеми около „Булгартабак“, очакваме отговора на президента и парламентарните сили и ще преминем към международна кампания по темата. Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на „Белене“, ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България.“

Това е част от изявлението на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, разпространено от пресцентъра на партията.

„В „Биволъ“ изтече междинна версия на доклада на БАН за АЕЦ „Белене“. Факт, който не се отразява от голяма част от медиите. От публикацията в „Биволъ“ става ясно, че докладът е бил обект на намеса и редакции от страна на управляващите. През цялото време правителството подготвя общественото мнение за рестарт на строителството на АЕЦ „Белене“ и очевидно очакванията са били БАН да осигури аргументи за това“, казва още Иванов.

Той отбелязва, че окончателната версия на доклада е засекретена без никакви аргументи за това.

„Във версията на доклада в „Биволъ“ се разглеждат различни сценарии за реализацията на „Белене“ и общо 90 комбинации между тях и се заключава: „При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвращаемост е под дисконтовата норма.“

 

Лидерът на „Да, България“ дава пример за необяснимо поведение на институциите и политическата класа – с доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата. Миналата седмица той внесе искане за образуване на анкетна комисия във връзка с доклада, в който се споменава, че „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция.

„Главният прокурор Цацаров отказва да се сезира по този доклад, министърът на вътрешните работи не е забелязал, че в него става дума за „Булгартабак“, при цялото желание на правителството да бори контрабандата, то не забелязва доклада, въпреки кампанията за ревизия на приватизацията, никой не иска да разследва приватизацията на „Булгартабак“, макар давността за нея да не е изтекла. Ние сезирахме президента, парламента, с копие до прокуратурата“, отбелязва още Иванов.

Категории КоментарЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *