Върховният съд в Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Върховният съд в Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Испанският върховен съд е оттеглил международната заповед за арест на бившия лидер на Каталуня Карлес Пучдемон и на четирима членове на кабинета му. Политиците са проявили желание да се върнат в Испания, съобщи „Ройтерс“.

Петимата отпътуваха за Белгия след обявяването на смятаната за незаконната от испанските съдилища едностранна декларация за независимост в каталунския парламент на 27 октомври.

Оттеглянето на заповедта за арест ще предотврати възможността повече от една юрисдикция да разглежда случая, посочи съдът. Целта е да се избегне възможността белгийското правосъдие да ограничи разследването срещу политиците, отбелязва „Ел Мундо“.

В съобщението съдия Пабло Ярена посочва, че поради характера на разследваното престъпление се изисква един единствен отговор, за да се избегнат противоречия.

Ако Пучдемон и бившите министри зависят от белгийското правосъдие, това означава, че може да бъдат предадени с ограничения, например за да бъдат съдени само за неподчинение и разхищение на държавни средства, но не и за бунт, което би възпрепятствало испанското правосъдие да действа срещу тях така, както срещу намиращите се в Испания.

Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване – престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания.

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *