Близнаците Уинкълвос са първите Bitcoin милиардери

Близнаците Уинкълвос са първите Bitcoin милиардери

Близнаците Тейлър и Камерън Уинкълвос, които станаха известни с претенциите си към създателя Facebook Марк Зукърбърг са първите Bitcoin милиардери.

Братята се опитаха, но не успяха да спечелят контрола над Facebook, след като твърдяха, че са идеята за социалната мрежа е била присвоена от тях. Спорът им с Марк Зукърбърг приключи с отсъденото през 2008 г. обезщетение в размер на 20 млн. долара в брой и още 45 млн. долара под формата на акции от социалната мрежа за по около 70 млн. долара за всеки един от двамата братя.

Част от получените като обезщетение пари близнаците Уинкълвос са вложили в Bitcoin и в момента притежават един от най-големите портфейли в крипто валутата. Поскъпването на Bitcoin  в последните месеци са донесли стойност на това портфолио за над 1 милиард долара. Това е впечатляваща възвръщаемост на инвестиция от 11 милиона долара само преди четири години.

Братята съобщават, че не са продали нито един от техните Bitcoin, а са на позиция да гледат как валутата натрупва стойност.  „Наистина е зашеметяващо да станем свидетели на това. Когато инвестирахме в Bitcoin, валутата се търгуваше само на 120 долара“, споделят братята. В понеделник сутринта стойността на Bitcoin достигна 11 247 долара.

Близнаците обаче имат дългосрочни планове за Bitcoin – повече от това просто да се наслаждават на натрупване на богатство си. По-рано тази година те се опитаха да създадат ETF за Bitcoin, но не успяха, след като Комисията за ценни книжа и борси в САЩ отхвърли молбата, като посочи възможности за измама. Ако Уинкълвос  бяха успели това щеше да отвори вратата за институционално инвестиране във валутата.

Обвиненията на Уинкълвос към Зукърбърг в кражба на идея за Facebook стнаха основа на филма „Социалната мрежа“, който разказва историята на сайта в първите му дни.

 

Категории Акцент-2, ПариЕтикети

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *