БАН ще иска разрешение да публикува целия доклад за Белене

БАН ще иска разрешение да публикува целия доклад за Белене

БАН ще иска от Българския енергиен холдинг (БЕХ) разрешение да публикува доклада си за Белене. Това обяви ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада по поръчка на БЕХ проф. Атанас Тасев.

Идеята идва след като в сайта за анонимно споделяне BalkanLeaks изтече междинен вариант на доклад,  според който АЕЦ „Белене“ е неизгоден проект при нито един от 90-те пазарни варианти. В окончателния вариант на доклада, представен от БАН преди по-малко от месец, при 2/3 от сценариите проектът излизаше жизнен.

На специална пресконференция проф. Александър Тасев, който водеше проекта по изготвяне на доклада, изрази надежда, че в следващите няколко дни БЕХ ще разреши публикуването му, като до края на днешния ден ще бъде пусната молбата до изпълнителния директор на холдинга.

„Това, което екипът на БАН предаде на 15 септември на БЕХ като Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2, като вторият се отнася за АЕЦ „Белене“, всичко това, което беше дадено тогава, беше включено като резултати в окончателния доклад, предаден на 14 ноември“, посочи проф. Тасев, цитиран от сайта publics.bg. Според него незнанието и липсата на поглед върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са постигнати.

Освен докладът за АЕЦ „Белене“ БАН ще поиска разрешение за публикуване на всички резултати, свързани с обосновката на това, което е изведено по отношение на ядрения проект. Те касят прогнозите за развитието на икономиката, потреблението, развитието на пазарите, на състоянието на сегашните електропроизводствени мощности и други.

На въпрос как така от липсата на икономически изгоден вариант в междинния доклад, в окончателния се появяват такива варианти за изграждането на АЕЦ „Белене“, проф. Тасев каза отново, че нищо от онова, което е предадено на БЕХ на 15 септември, не е пропуснато в окончателните текстове.

„Когато ние предадохме междинните доклади на 15.09, този огромен труд изискваше някаква последователност, с който да се движим. Времето беше много малко. При това положение ние имахме следния избор – започнахме с най-неблагоприятния сценарий за АЕЦ „Белен“, за да не бъдем обвинени, че сме започнали с най-благоприятния. Най-неблагоприятният означаваше възможно най-високи капиталови и оперативни разходи и възможно най-ниски прогнозни цени. За всеки нормален човек е ясно, че този при този крайно песимистичен вариант, проектът едва ли проектът може да бъде жизнен“, обясни проф. Александър Тасев.

Според Тасев никой не е упражнявал натиск върху БАН да променя резултатите в анализа.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *