Цианкалий е предизвикал смъртта на Праляк според аутопсията

Цианкалий е предизвикал смъртта на Праляк според аутопсията

Преди да изпие отровата той заяви, че не е военнопрестъпник

 

Данните от предварителната аутопсия на генерала от силите на босненските хървати Слободан Праляк показват, че осъденият за военни престъпления от трибунала в Хага  е починал от отравяне с цианкалий, заяви холандската прокуратура, цитирана от Ройтерс и БТА.

 

Военнопрестъпникът изпи отровата пред всички в съдебната зала на трибунала в Хага и почина.

Веднага след като в сряда беше признат за виновен и му беше съобщена присъдата от 20 години затвор, Праляк заяви, че е погълнал отровата. Малко по-късно той почина.

Прокуратурата разпространи изявление, в което посочва, че според токсикологична експертиза в кръвта на Праляк имало концентрация на цианкалий. Това причинило сърдечна недостатъчност, което се извежда като най-вероятната причина за смъртта му.

Тялото на Праляк ще остане на разположение на трибунала в Хага до края на разследването на смъртта му, заяви пред журналисти прессекретарят на трибунала Ненад Голчевски, цитиран от хърватската телевизия. Голчевски потвърди, че смъртта на Праляк не е настъпила в съдебната зала, предаде ТАСС.

72-годишният престъпник най-вероятно е планирал действията си още преди две години. От тогава датира предсмъртното му писмо, което навежда на мисълта, че генералът е предвиждал подобен развой на събитията, съобщават англоезични медии, цитирайки хърватски издания.

В прощалното си писмо той пише, че не иска нито погребение, нито гроб. Той е пожелал прахта му да бъде разпръсната над гробище в Загреб. След смъртта си Праляк остави съпругата си и двете си доведени деца, които обаче носят неговата фамилия.

Генералът е изпратил писмото на собствения си адрес с изискване то да се отвори, само ако загине внезапно.

Бившият началник на щаба на босненския хърватски съвет за отбрана Слободан Праляк почина, след като изпи отрова от малко шишенце след като Международният трибунал прекрати за близо два часа четенето на присъдата срещу шестима босненски хървати.

Бившият началник на щаба за отбрана заяви за себе си в трето лице:

„Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви.“

 

Екип с хеликоптер пристигна в трибунала, за да окаже медицински грижи на Праляк. По-късно той беше настанен в болница, където е починал.

В момента властите в Холандия разследват начина, по който загиналият генерал е внесъл шишето с отрова.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *