Оранжев код за опасни валежи в четири области

Оранжев код за опасни валежи в четири области

Предупреждение има за Кюстендил, София и областта, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Варна

 

 

Предупредителен оранжев код за обилни валежи действа за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В 11 района от Западна и Централна България е обявен жълт код за дъжд. Предупреждение за силен вятър е в сила за Източната и Югоизточната част от страната.

Радомирските села Негованци, Беланица, Кленовик и Извор са наводнени, съобщи БНТ. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Във вода са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство.

Областният управител предупреждава шофьорите, движещи се на скоростната магистрала в района около Централната автогара на Перник, да се движат с повишено внимание и ниска скорост. Причината за това е завиряване от стичащите се води на ул. „Софийско шосе“. В района на кв. „Бела вода“ има регистрирано излизане на р. Струма от речното, корито поради което са залети земеделски земи.

Кризисният щаб, който снощи се събра в МВР посочи, че проблеми може да има в Златоград ,Крумовград и Елхово. Денонощно се наблюдават язовирите в района на Враца, Пловдив и Благоевград.

По пътя Перник- Радомир има разлив и шофьорите трябва да се движат с повишено внимание. В Кресненското дефиле по пътя София – Кулата, както и в Искърското дефиле -Нови Искър – Своге, има опасност от падащи камъни, предупредиха от МВР.

143 сигнала са получили в пожарната през нощта в страната, служители и доброволци са спасявали хора и имущество. Това съобщи шефът на пожарната Николай Николов пред „Фокус“. От домовете си са изведени две семейства и жена, живееща сама. Ситуацията, по думите му, е била напрегната.

15 сигнала за наводнени мазета и дворове, запушени шахти и завирявания са получили аварийните екипи в София през нощта. Езеро се е образувало на бул. Европа между магазин „Айко“ и разклона за Банкя. Движението на колите е в една лента.

По данни на БАН, цитирани от dnes.bg, количествата на падналите валежи в София са между 40 и 80 литра на кв. метър, като най-много са в района на „Княжево“ – 80 литра на квадратен метър. „Фокус“ съобщи доста по-малки числа – 20-30 л на кв. м в столицата. За днес за София прогнозата е за жълт код – в часовете преди обяд валежите ще продължат – между 20 и 30 литра на кв.м.

Отстранени са и паднали в речните корита клони на дървета, които пречат на проводимостта на речните корита. Сигналите са предимно от западни и югозападни части на столицата като „Витоша“, „Връбница“, „Подуяне“, „Люлин“, „Красно село“, „Овча купел“.

Нивата на всички реки в София са повишени заради силния дъжд и топенето на снега от високите планински части. Продължава контролираното изпускане на водите на язовир „Суходол“ 2. Изградени са диги на четирите оттоци към Южната дъга на Околовръстен път. Овладяна е ситуацията при с. Мало Бучино.

„Критична през нощта беше ситуацията на яз. „Суходол”. Там на място следихме ситуацията заедно с изпълнителния директор на „Напоителни системи” Снежина Динева“, каза за Радио „Фокус” кметът на София Йорданка Фандъкова.

Нивото на Дунав се повиши със 7 см при Ново село в началото на българския участък на реката.

Нивото на река Бистрица в Кюстендилско се е увеличило почти 5 пъти. Бедствено е положението в село Гърляно, но няма опасност за населението, съобщи за „Фокус” кметът на Кюстендил Петър Паунов. „Застрашени са сградите. Реката започва да излиза от коритото. Опасният участък е при моста в Осоговска планина по пътя за Македония. Надявам се, че ситуацията ще бъде овладяна – дъждът спира, но водата в реката се увеличава като приток”, обясни Паунов.

 

„В цялата югозападна част на България от вчера вали дъжд, което е причина за повишаване нивата на реките и язовирите. В Кюстендил са отчетени най-много валежи за страната от 20.00 до 05.00 часа – 31 л/кв.м.“, обясни той, цитиран от „Фокус“.

„Застрашени са сградите. Реката започва да излиза от коритото. Опасният участък е при моста в Осоговска планина по пътя за Р Македония. Надявам се, че ситуацията ще бъде овладяна – дъждът спира, но водата в реката се увеличава като приток”, допълни Паунов.

По думите му всички аварийно-спасителни екипи са на място.

От кметовете още вчера са предприети необходимите мерки – почистване на коритата на реките, предупредени са хората от населеното място. „И фирмите са тук и са готови да започнат с насипни дейности”, каза още кметът.

 

Фандъкова увери, че в момента е осигурено 24-часово наблюдение на критични речни участъци и общински язовири. Нивата на всички реки на
територията на общината са повишени.

Дъждовете продължават и днес. Предупреждение за опасно силни валежи и жълт код има за Кюстендил, София и областта, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Варна.

 

Снимка: МВР

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *