Борисов свика спешно министри заради злоупотреби в болниците

Борисов свика спешно министри заради злоупотреби в болниците

МВР с извънреден брифинг за злоупотреби с лекарства

 

Здравният министър Кирил Ананиев и финансовият министър Владислав Горанов са привикани спешно от премиера Бойко Борисов, съобщи „Фокус“.

Поводът са злоупотреби в болниците. На срещата в Министерския съвет присъстват представители на спецслужбите.

Днес МВР ще дадат информация за съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във връзка със злоупотреба с лекарствени средства, съобщиха от ведомството.

Вчера Ананиев обяви, че ще се закриват фалирали лечебни заведения и анонсира да се чакат новини от службите.

100 млн. лв. е очакваният преразход за лекарства на НЗОК тази година, затова се налага и мораториум за нови медикаменти догодина – за да се реши проблемът с дефицитите, каза Ананиев.

Според него до момента контролът при медикаментите е бил на „изхода“ на системата – основно проверка на документи. „Много малко бяха възможностите да се стигне до истинската причина за този преразход“, отбеляза той. Тепърва контролът ще бъде засилен и на „входа“, както и по време на самото лечение.

„Аз съм убеден, че там ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които водят до нарастване на разходите за лекарства. Има и определени злоупотреби с лекарствата във връзка с т.нар. паралелен износ. Скоро ще чуете информация, която ще го потвърди“, заяви Ананиев.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *