Америка. Кой откъде пристигна

Америка. Кой откъде пристигна

Съединените щати имат дългогодишна история на „нацията от имигранти“ и днес страната е дом на около 46.6 милиона жители, които са родени извън страната.

По случай Деня на благодарността Visualcapitalist показа няколко взуализации на данни, които дават представа за това кой откъде е дошъл в Америка и кога се е случило всичко това.

200 години имиграция

Като за начало този видеоклип от Metrocosm показва имиграцията в САЩ от 1820 г. Всяка точка представлява 10 000 души.

Отначало имиграцията идва почти изключително от Европа.

Но около 1900 г. имиграцията от Русия, Китай, Канада, Турция и Япония се увеличава. Втората световна война обаче затруднява значително глобалната мобилност и имиграцията в САЩ се срива.

След Втората световна война е ерата на Студената война, но скоростта на пристигането на мигранти бавно започва да се увеличава. Имиграцията в крайна сметка достига върхове между 1990-2000 г. след падането на Желязната завеса. Азиатската и мексиканската имиграция също са особено силни по това време.

Друга перспектива

Ето още един поглед – този път това е визуализация на данните от Insightful Interaction, използвайки данните от Годишника на имиграционната статистика от 1820 до 2015 г.

Данните отново показват, че върхове на имиграцията могат да се видят около 1900 и 2000 г.  Потокът след Втората световна война е още по-изразен при визуализирането на данните по този начин.

Бумът при новодошлите от Мексико е очевиден през 90-те години на миналия век, въпреки че през последните години се е свил значително.

Произведено в Америка

С течение на времето, повече хора започват да се чувстват така,  че корените им са свързани с Америка, вместо да имат родословие от някъде другаде.

Хората в сърцето на страната и в южните държави са по-склонни да се идентифицират че са с американски произход, докато хора по бреговете и северните щати са склонни да се представят като родом от други части на света.

Най-високи нива на самоидентификация има в Кентъки (17,6%), Тенеси (16,0%) и Алабама (16,4%). Най-ниските могат да бъдат намерени в Хавай (1,5%), Вашинготн Д.С. (2,0%) и Калифорния (3,1%).

Заглавна снимка: U.S. Department of Homeland Security

Категории Анализ, МненияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *