Ще има ли нова широка коалиция в Германия

Ще има ли нова широка коалиция в Германия

Преговорите за съставяне на правителство в Германия се завъртат с нова сила. И този път особено силна роля ще има федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер. Щайнамйер ще се срещне в четвъртък с канцлера Ангела Меркел, лидера на баварските консерватори Хорст Зеeхофер и лидера на социалдемократите Мартин Шулц в опит да събере партиите за втората „голяма коалиция“ от 2013 г. насам.

Веднага след като SPD понесе най-голямото си поражение от 70 години насам лидерът на партията Шулц обяви, че социалдемократите остават в опозиция. Според експерти подкрепата на SPD към правителството на Меркел ги е обезличило и е накарало избиратели да се отдръпнат.  „Някой трябва да бъде в опозиция“, обяви Шулц след изборите. Това беше и основното искане на симпатизантите на SPD, а и на голяма част от широкото политическо ръководство.

Провалът на преговорите за коалиция „Ямайка“ – CSU/CDU, “Зелените”и свободните демократи от FDP, обаче промени поведението на социалдемократите. От партията казаха, че биха приели разговор с консерваторите, ако той се основава на взаимно уважение и ако негов предмет стане „нов пакет от мерки“.

Шулц изтъкна, че още един мандат може да помогне на партията да осъществи политическите си цели. „Работихме добре заедно,“ каза на свой ред Меркел. В събота представител на социалдемократите каза, че членската маса най-вероятно би одобрила нова голяма коалиция, ако им се представи достатъчно убедително предложение.

Отново в събота на свой ред Меркел обеща пред съпартийци, че бързо ще състави правителство, защото „Европа има нужда от силна Германия“ и че е подготвена да говори със социалдемократите за евентуално „повтаряне“ на досега управлявалата голяма коалиция. „Да искаме от гласоподавателите да ходят до урните отново, мисля, би било напълно погрешно,“ каза тя, изтъквайки, че германските избиратели са дали на именно консерваторите мандат да съставят кабинет.

Самата Меркел каза непосредствено след провала на преговорите, че е по-добре да има нови избори, отколкото правителство на малцинството, ако трябва да се избира между двете алтернативи.

Според някои издания водеща в решението на Шулц и част от неговите съпартийци е била ролята на Щайнмайер, самият той част от социалдемократите, преди да поеме президентския пост.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Ще има ли нова широка коалиция в Германия”

  1. При наличното създаващо щети прилагане на еврото и 1000 пъти да се проведат избори, и при което да е нейно правителство, Германия е с нарастващ потенциал за дългови кризи и съпътстващи болезнени злини.
    Все още Германия отлага възникването на катастрофална държавна криза чрез заплащане на възникващите щети с пари от заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *