Границата с Ирландия е новата пречка за „мек“ Brexit

Границата с Ирландия е новата пречка за „мек“ Brexit

Постигане на споразумение за ирландската граница се очертава като нова пречка пред т. нар. мек Brexit (контролирано напускане на Европейския съюз от Великобритания с търговска сделка).  „Докато не бъдат договорени параметрите на търговската сделка с Европейския съюз няма да преговаряме за границата“, заяви министърът на страната за международната търговия Лиам Фокс, цитиран от Reuters.

Позицията на Европейския съюз е точно обратната, че трябва да има „значителен напредък“ по въпроса за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, преди а срещата на върха на 14 и 15 декември европейските лидери да могат да одобрят започването на търговските преговори догодина.

По думите на Фокс обаче ще бъде много трудно въпросът за границата да бъде обсъждан докато връзките на Великобритания и ЕС след Брекзит остават неясни.

„Не искаме да има твърда граница, но Обединеното кралство ще напусне митническия съюз и единния пазар. „Не можем да имаме окончателен отговор по ирландския въпрос докато не достигнем до идея за крайното положение и докато не започнем дискусии с ЕС за крайното състояние, това ще бъде много трудно“, каза той.

Дъблин настоява за писмена гаранция, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. По-рано в неделя ирландският еврокомисар Фил Хоган заяви, че Дълбин ще продължи с твърдия си подход и няма да се откаже, както се закани, да наложи вето на преговорите за търговските отношения след Брекзит. Това ще стане, ако Великобритания не даде гаранции за статута на границата.

Версията на Ирландия е, че най-добрият начин да се избегне „твърдата граница“, която би включвала паспортни и митнически проверки, е да се запазят еднакви регулациите на север и на юг. Но Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която подкрепя правителството на Мей, ще се противопостави на всяка сделка, предвиждаща различни регулации от тези за останалата част от Обединеното кралство.

 

Категории Акцент-2, Конфликти, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *