Кризата в Германия може да отложи ключови реформи в Европа

Кризата в Германия може да отложи ключови реформи в Европа

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че очаква закъснения в реформите на еврозоната заради политическата криза в Германия.

По думите му всички важни финансови въпроси – за ролята на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който трябва да помага на изпадналите в затруднения страни от еврозона, за общ бюджет, или за министър на финансите на еврозоната, „не можем да взимаме решения без Германия“, изтъкна Йотингер пред журналисти в Брюксел.

„По-сложно е без германско правителство, отколкото с едно съвсем ново правителство“, посочи високопоставен европейски източник. Според друг европейски източник „няма да настъпи краят на света, ако отложим реформите с няколко месеца“.

„Най-вероятно ще има закъснения“, предупреди той, като подчерта, че е „крайно време да се вземат решения по тези въпроси“.

Тези изявления се различават коренно от официалната позиция на Европейската комисия, коментира „Франс прес“. Вчера говорител на комисията увери, че Европа „няма да прави пауза“ въпреки германската политическа криза.

Брюксел не отмени представянето на 6 декември на плановете за реформа на еврозоната, които след това ще бъдат предмет на предварителни дискусии (които също не се отлагат) на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от ЕС на 15 декември.

Говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер отбеляза, че „всяка слабост на Германия може да бъде тежък удар“ за европейските амбиции на Париж.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *