Природозащитници искат оставката на министъра на екологията

Природозащитници искат оставката на министъра на екологията

Природозащитници искат оставката на министъра на екологията Нено Димов. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов от коалицията „Да спасим Кресненското дефиле” твърдят, че министър Димов е отговорен за разпространена от служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информация до жълтите медии. Те пък са публикували „статия с клеветнически твърдения, които пряко уронват престижа не само на български граждани, но и на Европейската комисия и нейни служители“, се казва в писмото.

В статията става дума за проведена официална среща на представители на коалицията „Да спасим Кресненското дефиле” с представители на Европейската комисия. Срещата е поискана във връзка с тяхното официално посещение в България.

„Ние изпратихме официално запитване до делегацията на Европейската комисия в София и предвид факта, че повечето от гражданските организации в коалицията не бяха поканени от МОСВ за участие в проведените през деня срещи с представителите на ЕК, както и че темите, разисквани по време срещата, не бяха включени в дневния ред на срещите организирани от МОСВ“, пишат природозащитниците.

„Нашето искане е мотивирано от факта, че клеветническата информация както и снимки за проведената среща са разпространени до жълтите медии от служители на Министерството на околната среда и водите, придружаващи служителите на Европейската комисия, във време на изпълнение на служебните им задължения, които се появиха на мястото на срещата и изчакваха представителите на Европейската комисия до приключването на срещата с българските НПО“, обясняват от коалицията „Да спасим Кресненското дефиле”.

Според тях министър Нено Димов е пряко отговорен за тези действия на служителите на МОСВ, уронващи престижа на български граждани и Европейската комисия и следва да подаде незабавно своята оставка.

„Убедени сме, че без неговата санкция, никой служител на МОСВ не би си позволил такава провокация само месец и половина преди Българското председателство“, се казва в писмото до премиера Борисов.

От коалицията „Да спасим Кресненското дефиле” се заканват, че ако Димов остане на поста си, още през следващата седмица ще изпратят предупредителни писма до службите на Европейската комисия и до съответните институции на останалите 27 страни-членски на ЕС.

„Те ще бъдат информирани да очакват незаконно събиране на компромати срещу членове на своите делегации, по време на официални и неофициални събития през 6-те месеца на българското председателство, които българските власти и техните олигархично-мафиотски приятели по една или друга причина считат за неудобни, вражески или подлежащи на изнудване“, пишат природозащитниците.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “Природозащитници искат оставката на министъра на екологията”

  1. Странно е през месец разни „природозащитници“ да настояват за оставката на доказан специалист като Нено Димов. Зад подобни чести атаки срещу него прозира нещо организирано с конкретна цел. Явно им пречи със своите действия?

  2. А кога най-после ще бъдат наложени снакции на същите зелените организацийки, които от години източват пари от бюджета на България и Европа? Министър Димов не им е удобен и търсят начин да го отстанят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *