Как германският президент Щайнмайер изведнъж стана значим

Как германският президент Щайнмайер изведнъж стана значим

Имаше моменти, в които фигурата на Франк-Валтер Щайнмайер можеше да се види всеки ден в пресата. В новините по телевизията 61-годишният политик е присъствал в различни функции – като шеф на канцеларията на Герхард Шрьодер, като министър на външните работи и като шеф на парламентарната група на германските социалдемократи (SPD). Напоследък Щайнмайер е съвсем тих. Това пише в свой коментар за политическата обстановка в Германия бизнес изданието n-tv.

Всичко това се дължи на поста, който получи през март – президент на федералната република. Като федерален президент, той попада в светлините на прожекторите главно при приеми за държавни гости и заслужили граждани. Неговата работа като държавен глава на Германия досега не срещаше особено внимание.

Отговори на жалби, коледни изказвания, речи, екскурзия в чужбина. Това са най-честите занимания на федералния президент.

Авторите на конституцията в Германия умишлено са оставили слаба позицията на федералния президент, който не е пряко избран от народа, а от Федералното събрание. Примерът с Ваймарската република, в която председателят на Райха се намесва и се възползва от управлението в кризисни ситуации е все още пресен.

Но в последните дни провалените преговори за коалиция „Ямайка“ са в центъра на вниманието на федералния президент. Политическата ситуация е объркана. Никога досега в почти 70-годишната история на Федерална република Германия не е имало ситуация, в която цели два месеца не са се превели коалиционни преговори след общи избори. Прекратяването на проучвателните разговори с напускането на свободните демократи от FDP и отказа на SPD да участва в нова голяма коалиция със съюза CDU/CSU налага намесата на Щайнмайер.

Неговите предшественици никога не са се сблъскали с такава ситуация. Густав Хайнман (1972 г.) и Хорст Кьолер (2005) са активни само околло насрочването на предсрочни парламентарни избори. Карл Карстенс (1982) учатва като федерален президент при преговорите за промяна на коалицията в рамките на законодателен период.

Член 63 от Конституцията на Германия предполага, че федералният президент изведнъж става важен. Ролите са обърнати: сега федералният канцлер, който е снабден с власт от основния закон, трябва да отдава уважението си на държавния глава, който отговаря за представителни задачи. Щайнмайер  трябва да предложи някой за поста на ръководител на правителството или да инициира разговори с партиите, за да улесни формирането на коалиционно правителство. Той вече даде заявка в тази посока.

„Очаквам всички да бъдат готови да преговарят, за да стане възможно формирането на правителство в обозримо бъдеще“, каза Щайнмайер.

Още в началото на преговорите за съставянето на коалицията „Ямайка“ Щайнмайер сякаш предполагаше, че няма да се стигне до успех. Той призова „традиционните партии“ да обмислят какво послание имат към онези, които са ги изгубили като избиратели. Очаквано в началото на преговорите всички страни искаха да си „вдигнат цената“ с неотстъпчиви позиции. „Но не мога да си представя, че преговарящите страни сериозно искат да предизвикат риска от нови избори“, коментира Щайнмайер. Но призивът на президента в крайна сметка явно няма да доведе до успех.

Социалдемократът Щайнмайер, чието членство в партията е замразено по време на неговото президентство, сега трябва да се опита да убеди партийните лидери да си сътрудничат. Неговата личност засилва впечатлението, че той е правилният човек на точното място в тази трудна фаза на германската политическа история.

Категории Мнения, ПланетаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *