Запознайте се с Омуму

Запознайте се с Омуму

Американската агенция за космически изследвания NASA публикува анимирана визуализация на първия наблюдаван обект, за който учените са убедени не принадлежи на Слънчевата система. Обектът носи кодово наименование 1I/2017 U1, но е наричан галено от учените Омуму.

На хавайски името на междузвездния пътник означава „вестоносец“ или „разузнавач“. Учените предполагат, че този къс с червеникав отенък се е носил из нашата галактика стотици милиони години преди сегашната среща.

В момента Омуму е на около 200 милиона километра от Земята и се движи със скорост 38.3 км в секунда спрямо Слънцето. На 1 ноември е прекосил орбитата на Марс, през май 2018г. ще мине през орбитата на Юпитер, а през януари 2019г. – и през тази на Сатурн.

Траекторията му е такава, че е почти невъзможно да принадлежи на нашата звездна система. Високата му скорост не може да се обясни само с гравитацията на Слънцето, която също така не може да го забави достатъчно, за да го задържи в Слънчевата система – Омуму ще си замине със същата скорост, с която дойде.

След откриването му през октомври астрономи и специалисти се опитват да съберат всякакви данни, учудени и от необичайната му форма – с дължина около 10 пъти по-голяма от ширината му. Досегашното известно най-необичайно съотношение на дължина към ширина бе 3:1.

Данните сочат, че това е плътен и загладен къс – вероятно съставен от скали и метали, без никаква вода или лед на повърхността и никакъв прах около него. Ако научат повече, специалистите разчитат да получат представа за особености при формирането на звездни системи, различни от тази на Слънцето.

1I/2017 U1, засечен от астрономи от Хаваите на 19 октомври, пристигна приблизително от ярката звезда Вега в северното съзведие Лира, ще се отдалечи в посока към съзвездието Пегас и вероятно никога повече няма да се върне. Ориентацията за това откъде е дошъл е приблизителна, защото Вега дори не е била близо до мястото, през което Омуму е преминал преди около 300 000 години.

 

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *