Антонио Таяни: Поддържаме приемането на България в Шенген (снимки)

Антонио Таяни: Поддържаме приемането на България в Шенген (снимки)

Шефът на Европарламента похвали България за общите усилия в доближаване на Европа до гражданите

 

Посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни започна с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха задачите и отговорностите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.

Таяни, който е на официално посещение у нас, се срещна и с президента Румен Радев и изнесе реч пред депутатите в пленарната зала на Народното събрание.

„Гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС. Това каза Румен Радев на председателя на Европейския парламент.

Президентът увери председателят на ЕП, че страната ни няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността. Според държавния глава председателството е шанс за институциите ни в дългосрочен план.

„Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки“, каза гостът.

Голям технически гаф ознаменува изказването на Таяни. Наложи се гостът да изчака, защото преводачката не чуваше изказването.

Когато проблемът с превода най-накрая бе отстранен, Таяни отбеляза, че започва от начало, след което бе аплодиран от депутатите. Впоследствие се оказа, че преводачката не е чувала това, което Таяни казва, защото тонколоните на балкона не са работели.

„Удовлетворени сме от начина, по който преминаха срещите. За нас националните парламенти са много важни“, заяви Таяни.

Като големи проблеми пред Европа той отбеляза икономическата криза, от която едва сега излизаме, миграицията и терористичната заплаха, „която виси над нашите градове“

„Имаме нужда от ефективни институции, които могат да отговорят на предизвикателствата на нашето време. Европейският парламент  започна разширен дебат за бъдещето на Европа. Приносът на националните парламенти е изключително важен. Националните парламенти не са в конкуренция с Европейския парламент. Вие сте нашите най-добри съюзници в усилията да доближим Европа към гражданите“, изтъкна Таяни.

Според него последният мониторингов доклад на ЕК за България е отбелязал напредъка на страната ни.

„България е по-малка страна, но има огромен потенциал, който трябва да бъде използван“, заяви Таяни.

Според него ние имаме роля по отношение на добросъседството с Турция. Таяни бе категоричен, че страните, които са и  външни граници като България, Гърция и Италия, не трябва да бъдат оставяни сами.

Според него България заслужава висока оценка за начина, по който контролираграниците си.

„Европарламентът поддържа приемането на България в Шенген. Надявам се, че по този въпрос ще има положително развитие“, заяви Таяни.

В края на речта си той цитира българския философ Цветан Тодоров:

„Цивилизованото съвпада с моралното поведение, което никога не е придобито окончателно. Нито от страна на един отделен индивид, нито от страна на един отделен народ“.

Таяни призова всички да помнят тези думи.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

Категории ОбективЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *